środa, 28 października 2015

Karpatka z kremem adwokatowym

Uwielbiam karpatkę. Ciasto to, bardzo przypomina Karpaty, nasze góry i od ich kształtu pochodzi nazwa tego ciasta. Jest bardzo pyszne, wraz z dodatkiem adwokata do masy tworzy się doskonały pomysł na deser dla rodziny. Polecam na zbliżające się święta Wszystkich świętych, będzie rodzina, będzie mnóstwo ludzi, ciasto musi być. 
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:

Karpatka z kremem adwokatowym

CIASTO

  • 1/2 kostka margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek

MASA

  • 1 litr mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka margaryny
  • 35 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki adwokata

CIASTO: Wodę wlać do miski dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie. Oba ciasta ostudzić.

MASA: Zagotować 2/3 mleka, w mniejszej części rozmącić jajka, żółtka, cukier wanilinowy i budynie. Wmieszać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać zimnego budyniu, a na koniec dodać adwokata. Miksować ok. 10 minut. Po tym czasie wyłożyć masę na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.

Odstawić na 1 godzinę do lodówki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz