niedziela, 8 listopada 2015

Biszkopt z masą czekoladową

Bardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.
 
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20

 Biszkopt z masą czekoladową

Biszkopt makowy

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOP CAPPUCCINO

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka kawy CAPPUCCINO
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KOKOS GOTOWANY

  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 margaryny

MASA

  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 kopiate łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 margaryna
  • kieliszek spirytusu
  • 1 tabliczka czekolady
  • posypka czekoladowa

BISZKOPT MAKOWY Białka ubić dodać cukier, a następnie żółtka. Obie mąki z makiem i proszkiem do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sitko i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Piec w 180 st około 20 min.

Tak samo postąpić z drugim biszkoptem (tylko zamiast maku dodać kawę).

KOKOS Odrobinę mleka odlać, a resztę zagotować z cukrem, dodać margarynę, a gdy się rozpuści wsypać kokos. Gdy zacznie się gotować wlać roztrzepaną w reszcie mleku mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając- zagotować.

MASA Odlać pół szklanki mleka, a resztę wlać do większego garnka i zagotować. W mniejszej części mleka rozrobić żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Wlać do gotującego mleka i mieszać aż się zagotuje. Odstawić do wystudzeniu. Margarynę utrzeć, dodać cukier, a następnie po odrobinie zimnego budyniu, a na końcu spirytus.

Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę. Na spód kładziemy biszkopt makowy. Następnie gotowany kokos jeszcze ciepły, aby się dobrze rozcierało. Później masę czekoladową i przykrywamy biszkoptem CAPPUCCINO, na niego masa biała.

Całość dekorujemy czekoladową posypką.  




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz