niedziela, 22 listopada 2015

Biszkopt z musem truskawkowym

Dziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też) w okresie letnim zamroziło sobie owoce i teraz są doskonałe do wyciągnięcia i zajadania się nimi. Ja też miałam mrożone truskawki i przygotowałam z nich tego oto biszkopta. Jest przepyszny. A jeśli nie macie własnych truskawek mrożonych, można je bez problemu kupić w większości sklepów o każdej porze roku. Masa śmietankowa i mus truskawkowy rozpływają się w ustach. Z pewnością goście to docenią. Spróbujcie!

           -TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS:

Biszkopt z musem truskawkowym

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANKOWA

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 opakowanie śmietan fix

MUS TRUSKAWKOWY

  • 450 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml wody

BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal miksować. Na mniejszych obrotach miksera wmiksować żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do białek i wymieszać łyżką. Wylać na wysmarowaną margaryną tortownicę i piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.

MASA: bitą śmietanę ubić, dodać cukier puder, śmietan fix i przygotowaną żelatynę. Ubijać na twardo.

MUS TRUSKAWKOWY: przygotować galaretkę w 1 szklance wody. Ostudzić. Truskawki zmiksować, połączyć z tężejącą galaretką. Na połowę biszkopta wyłożyć trochę masy śmietankowej, następnie mus i znów masę. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałość masy, posypać startą czekoladą.

Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz