sobota, 26 grudnia 2015

Piernik wigilijny

Jakże dziś, bym nie mogła dodać tego przepisu. Bardzo dobry piernik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Polecam go zrobić. Robi się go szybko i jest naprawdę prosty. Po włożeniu do piekarnika wystarczy poczekać niecałą godzinkę by już cieszyć się z pysznego i puszystego piernika. Przepis idealny na Boże Narodzenie.

                               -TRUDNOŚĆ: łatwe    -CZAS:     -PORCJE: 15
Przyznam się Wam jeszcze, że przepis na to ciasto, jest w naszej rodzinie od pokoleń i robimy go na każde święta Bożego Narodzenia.


 Piernik wigilijny

CIASTO

  • 1 kostka margaryny
  • ok. 500 gram miodu
  • pół szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • ok. 1 kg mąki
  • 3 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika

POLEWA

  • 5 łyżek cukru
  • kilka łyżeczek wody

DODATKOWO

  • 3-4 łyżki skórki kandyzowanej


CIASTO:

W większym naczyniu roztopić margarynę. Dodać cukier (uważać, aby cukier się nie skarmelizował). Następnie wmieszać miód. Odstawić do zimna. W mleku rozpuścić sodę, a następnie takie mleko wylać do masy miodowej. Dodać jajka i mąkę. Na koniec dodać przyprawę do piernika. Tak przygotowaną masę na ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie wyjąć i przelać do formy keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50-55 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.

POLEWA:

Cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do powstania gęstej polewy, w miarę potrzeby dodawać cukier. Polać tak przygotowanym lukrem piernika. Na koniec piernika posypać skórką kandyzowaną. 






2 komentarze:

  1. Ciasto ma być odstawione w chłodne, czy ciepłe miejsce?

    OdpowiedzUsuń