poniedziałek, 25 stycznia 2016

Babeczki kakaowe z jagodami i olejem rzepakowym




Dziś pomysł na pyszne babeczki z jagodami. Wiem, że w okresie zimowym ciężko znaleźć świeże jagody, ale w sklepach (lub naszych zamrażarkach) z pewnością znajdziecie mrożone. Babeczki smakują tak samo ze świeżymi jak i mrożonymi! Polecam!!!


"Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się go podawać rodzinie, nawet najmniejszym domownikom, by uczyć ich zdrowego odżywiania się od małego. Ufam mu i mam nadzieję, że mnie nigdy nie zawiedzie".

                     -TRUDNOŚĆ: łatwe,  -CZAS: średnio - ILOŚĆ: 12-15 


Babeczki kakaowe z jagodami i olejem rzepakowym

  • 50 dag mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 15 dag jagód



W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli to możliwe można przesiać je przez sito. Dodać także kakao.

Olej wymieszać z mlekiem i dodać do sypkich składników. Zmiksować. Pod koniec dodać cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszać.

Do papilotek przełożyć po łyżce ciasta, następnie wsypać po kilka jagód i przykryć łyżką masy. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.










1 komentarz: