poniedziałek, 4 stycznia 2016

Śmietanowiec z musem śliwkowym

Witajcie w Nowym 2016 Roku. Roku mam nadzieję pełnego w wiele obfitości, zdrowia i samych pogodnych chwil. Mam nadzieję, że będzie pełen słodkich i smacznych efektów. 
A dziś, polecam pyszny Śmietanowiec z musem śliwkowym. Zrobiłam go na święta. Smakował bardzo wszystkim. Jest delikatny, smaczny, a wygląda... bosko! Śliwek do przygotowania użyłam mrożonych. Z lecie zamroziłam w zamrażarce i mam teraz je idealne.

                  -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS:     -PORCJE: 20 

Śmietanowiec z musem śliwkowym

CIASTO

  • 7 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • cukier wanilinowy
  • mielone migdały

PIANA

  • 7 białek
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka octu

MUS ŚLIWKOWY

  • 50 śliwek
  • 3 galaretki niebieskie

MASA ŚMIETANKOWA

  • 1 l śmietany 30%
  • 4 śmietanki fix
  • 2 łyżki cukru pudru
CIASTO: Margarynę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i połączyć wszystko razem. Podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfankę.

PIANA: Białka ubić dodać cukier oraz ocet, wyłożyć na oba ciasta i posypać migdałami. Piec w 180 st na złoty kolor.

MUS ŚLIWKOWY: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach. A śliwki zblenderować. Gdy galaretki zaczną się ścinać połączyć ich ze zmiksowanymi śliwkami.

MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę ubić dodać cukier puder oraz fixy. SKŁADANIE: Na zimny upieczony placek wyłożyć połowę śmietany, na śmietanę dać mus śliwkowy( na chwilę włożyć do lodówki) a na niego resztę śmietany. Przykryć drugim plackiem. Trzymać w lodówce 2 godziny.

Posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: