czwartek, 14 kwietnia 2016

Malinówka

Dziś pomysł trochę inny niż zawsze. Już niedługo wakacje i pyszne lipcowe maliny. Z chęcią na pewno każdy z nas robi z nich nie tylko soki, dżemy i desery, ale można także zrobić też pyszne Wino. Warto go zrobić i trzymać w domowej piwniczce. Ja mam kilka takich butelek schowanych i jeśli jest okazja to wyciągam. Wspominamy wtedy lato i ciepłe dni i czekamy na kolejne :) Polecam.

                                            -TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS:

Malinówka

  • 1 kg malin
  • 600 ml spirytusu 96%
  • pół kg cukru
  • 1 l wody

Maliny oczyszczamy ze wszystkich niepotrzebnych części, typu szypułki, liście. Wkładamy do dużego naczynia, które możemy potem przykryć, a następnie zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odkładamy, aż maliny puszczą soki.

Otrzymany sok zlewamy do osobnego naczynia, owoce zaś zalewamy wodą i po dobie spoczynku wyciskamy, filtrujemy. Otrzymany sok łączymy z wcześniej otrzymanym sokiem i zalewamy alkoholem.

Odstawiamy na miesiąc, po tym czasie zlewamy do butelek, zostawiając osad na dnie naczynia.

2 komentarze:

  1. robiłam w zeszłym roku i już wsio wypite-czekam na nowe zbiory ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Winem tego trunku na pewno nazwać nie można.

    OdpowiedzUsuń