wtorek, 17 maja 2016

Leczo paprykowe

Przepyszne! Takie słowo może określić to Leczo. U mnie w rodzinie bardzo smakowało. Akurat pomału pojawiają się coraz częściej na straganach różne odmiany papryk, a w tym daniu to one odgrywają decydujące znaczenie. Bez nich, nie byłoby tego dania! Więc już dziś polecam podejść na bazarek, zakupić papryki i inne składniki i spróbować :) Wypróbujcie, rodzina na pewno będzie zadowolona.

                           -TRUDNOŚĆ: łatwe                -CZAS:             -PORCJE: 4


 Leczo paprykowe


  • 20 dag kiełbasy toruńskiej
  • 30 dag szynki
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • pęczek szczypiorku
  • pół puszki pomidorów
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz



Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w krążki i dodać do oleju, lekko zrumienić. Kiełbasę oraz szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, delikatnie podsmażyć.

Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski, dodać do smażącej się kiełbasy. Smażyć na małym ogniu aż papryka będzie miękka, co jakiś czas mieszając.

Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz pomidory z puszki. Chwilę jeszcze podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku i ściągnąć z ognia. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz