czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasteczka z dżemem

Kilka dni temu postanowiłam zrobić pyszne i szybkie ciasteczka dla wnuków. Takie ciasteczka z dżemem, bardzo im zasmakowały. Zniknęły szybko, bo były naprawdę pyszne!


Ciasteczka z dżemem


  • pół kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • ok. 10 dag smalcu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • dżem (dowolny smak)




Do miski dodać: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder. Następnie dodajemy margarynę, smalec i żółtka. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Dodać pod koniec śmietanę.

Ciasto włożyć do woreczka, a następnie do lodówki na ok. 20- 30 minut.

Po tym czasie wyjąć i rozwałkować. Na niewielką ilość ciasta nakładać dżem, a następnie odcinać niewielki kawałek ciasta i zwinąć w rulon. Lekko docisnąć, aby powstał mniej więcej prostokąt.

Wykładać na brytfannę wysmarowaną margarynę.

Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: